Jul 8, 2014

Privind înainte



Da, recunosc, am fost leneș și nu am avut nici timp și nici chef să scriu. Uneori scriu cu multă plăcere, cu mult spor, dar sunt destule momente în care pur și simplu nu pot, nu vreau, nu am chef. Cred că starea aceasta este influențată și de factori externi. Luna iunie pentru mine a fost foarte agitată, cu multă oboseală, risipă de energie și multe evenimente care nu au ieșit așa cum mi-am dorit. Dar perioada dificilă a trecut, nu foarte bine, dar cel puțin pot privi înainte având impresia că știu ce urmează și că știu ce am de făcut. În rândurile care urmează, vă invit să vă așezați lejer pe scaun/fotoliu/canapea și să citiți „romanul” care urmează pentru că am poftă de scris.

Povestea lunii iunie începe cu Hercules Maraton. Un concurs pe gustul meu, pe care deși l-am alergat în ultimii 2 ani, am considerat că este un test relevant pentru Mont Blanc Marathon. Voi sări peste detaliile legate de deplasare, cazare etc. pentru că ar însemna să fac o postare în 3 episoade gen „Stăpânul Inelelor”.  Hercules este unul din concursurile la care te aștepți ca vremea să fie mohorâtă, ploioasă, să ai parte de ceață, noroi, râuri care inundă potecile și asta nu pentru că asta ar fi dorința organizatorilor, dar pur și simplu de fiecare dată acest concurs așa și-a întâmpinat alergătorii. M-am tot plâns înainte de Hercules că am avut parte numai de curse cu vreme ploioasă și că sper ca la Hercules să se schimbe lucrurile. Știți vorba care spune „ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să se întâmple!”, nu-i așa? Eh, de data aceasta Hercules ne-a oferit din plin soare, și când spun din plin mă refer la 30 de grade la ora 10:00, temperaturi pe care eu nu le întâlnisem până atunci pe nicăieri (veneam din Bucureștiul care la momentul respectiv semăna cu Londra, din punct de vedere climatic, nu săriți!). Încă de la primii kilometri am început să simt căldura care parcă mă lovea în ceafă cu un ciocan. După 5km m-am dezbrăcat crezând că va fi mai bine, că așa am văzut eu că fac „băieții mari”, dar nu a avut nici un efect. Să mai menționez că am fost printre puținii temerari care au plecat fără bidon? Bine, bine, nu voi menționa! Au fost multe momente în care simțeam că sunt într-un cuptor, că oricât aș încerca eu să îmi canalizez energia către alergare nu voi avea sorți de izbândă pentru că mai important pentru organismul meu era „auto-răcirea”. A fost o cursă cu adevărat de anduranță, cu multe momente de cumpănă, cu o viteză în minus din cauza temperaturii ridicate, cu multe episoade în care nu mai recunoșteam traseul din cauza nisipului care luase locul noroiului din anii precedenți. Finish-ul și ploaia au venit ca o izbăvire, dar trebuie să recunosc că m-am resimțit teribil după, resimțind din plin oboseala acumulată. 
Timpul a fost unul destul de slab, cam la același nivel cu cel din 2012, dar cu 24 minute mai slab decât cel din 2013. Toți concurenții s-au resimțit din cauza căldurii, singurul care nu a avut probleme a fost Marcel Laza, cel care a și alergat un timp valoros. La final m-am bucurat că am supraviețuit căldurii și am urcat pe podiumul categoriei, pe locul 3, după Viorel Pălici și Bogya Tamas.





Trecem repede peste episodul Hercules și mergem în direcția Miercurea Ciuc. Ce facem acolo? Ne întoarcem pentru două zile la sportul pe care-l iubim tare mult, dar care te pedepsește groaznic când nu te antrenezi specific. Stați liniștiți că nu m-am apucat de MMA, este vorba de orientare!
Vineri m-am urcat în tren, cu direcția Miercurea Ciuc, iar seara deja alergam prima proba, etapa de Parc Oraș, o cursă rapidă, în viteză (atât ca alergare cât și ca citire a hărții). Prima parte a decurs bine, dar odată ce oboseala s-a instalat au început să apară și greșelile, iar la un sprint dacă faci erori lucrurile se „termină” repede. Evident, eu nu am mai pus mâna pe o hartă de oraș/sprint din luna septembrie așa că știam ce mă așteaptă. Greșeala fatală a venit pe final când din neatenție am sărit peste un post și la final m-am ales cu un mare DSQ. Nu am fost supărat, cam era de așteptat. 
A doua zi la Miercurea Ciuc era cu adevărat specială. De ce? Pentru că după concurs (ștafetă) urma o zi foarte lungă, deoarece trebuia să mă prezint de urgență acasă la prietenul meu Costică Bulgaru pe care „l-a apucat nebunia” și a decis să se căsătorească! Am plecat pe primul schimb al ștafetei (în echipă cu Marius Anghel și Bogya Tamas), iar fizic mă simțeam excelent, dar atunci când alergi mai tare decât poți „procesa” în general nu ies lucruri bune. Pe final am făcut niște greșeli care ne-au scos din lupta pentru medalii definitiv (îmi cer scuze încă odată coechipierilor!). Nici nu am terminat bine cursa că am și sărit în mașina cu Ionuț și Andreea Zincă (nașii) și ca prins vis am ajuns în București, am intrat direct în duș, am îmbrăcat costumul și restul e istorie. Ziua (sau noaptea?) s-au terminat în jurul orei 6:00, după aproape 24 de ore de nesomn, dar cu o petrecere de pomină la activ (Casă de Piatră Costică și Lavinia).

Deci, după un week-end obositor, am decis să îmi iau o perioadă de odihnă bine meritată, trecând și peste problemele din afară vieții sportive. Evident că lucrurile nu puteau să fie așa simple și s-au găsit destule de făcut în această săptămâna (inclusiv învățat pentru carnet), dar foarte important, ultimele pregătiri pentru Retezat Trail Race, skyrunning de România, organizat de „nebunii frumoși” de la Sport La Orice Vârstă, oricare or fi ei!
Trecem peste detaliile organizatorice, peste laude (:D) etc. Eu nu știam ce să fac, dacă să alerg, dacă să alerg traseul mai scurt.. Da, știu, probleme de „fată mare”, dar sunt ale mele, da? Până la urmă am zis că nu strică să fac un antrenament în regim de concurs, promițându-mi că nu voi forța la coborâre și cam asta am făcut. A fost interesant să alerg cursa la 90% din capacitate, să mai arunc un ochi la peisaje (cât mi-a permis vremea), să mai schimb câteva cuvinte pe traseu cu cei cu care mă întâlneam sau care mă depășeau. Totuși am alergat mai tare decât anul trecut (când eram accidentat) și am avut parte de o sosire faină alături de Adi Vălean și Cosmin Szekely, terminând în 4 ore și 10 minute. Să laud organizarea, ziceți? Bine, bine, nu o fac! Dar a fost tare de tot, „e buni” băieții ăștia de la Sport La Orice Vârstă (dacă vreți să-i mai vedeți la treabă vă invit pe 9 august la Vertical Trail Race Bușteni).





Eh și dacă vi se părea că am fost activ stați să vedeți ce urmează!

Duminică seară am ajuns acasă, iar luni m-am plimbat prin București cu Kaj (care a venit din Olanda pentru a alerga la RTR și care a stat la mine câteva zile), marți am pus la punct ultimele detalii (sau așa credeam eu) pentru plecarea la Mont Blanc Marathon. Miercuri dimineață, în formula „pestriță” de patru (eu, Stefan – Saty, Bianca Păunescu și Silviu Bălan) am plecat la drumul cel lung, cam 2200km de lung, către Chamonix, unde urma să alergăm la Campionatul Mondial de Skyrunning. Drumul a fost ca naiba de lung, obositor și deși ne-am permis să ne oprim și să mai „luăm” aer, totuși oboseala s-a instalat. A fost foarte binevenit pit-stopul de la Bregenz (mulțumim Jugu, Giuli, Silvia, Mona) unde ne-am dat fundurile jos din mașină și ne-am relaxat preț de câteva ore, fix ce aveam nevoie să ne încărcăm bateriile pentru restul drumului (eram deja de 24 de ore pe drum). Am vizitat puțin Zurichul care pe mine m-a impresionat plăcut pentru lucruri care nu fac subiectul acestei povești. A urmat o oprire la Montreaux și o baie în lac.



Să nu uit să vă spun, rezervasem un apartament in Chamonix, plătisem cu cardul, dar gazda noastră a decis că în seara dinaintea plecării să anuleze rezervarea și să returneze banii (o fi văzut că suntem români?) așa că am rezolvat cazarea undeva înainte să ieșim din țară, dar am fost foarte norocoși în cele din urmă!

Joi după-masă am ajuns în Chamonix și restul zilelor au fost dedicate odihnei deoarece simțeam că drumul m-a stors de energie. Vremea era superbă, numai bună pentru alergare. Din păcate, nu a fost să fie așa până la final, iar conform prognozei, duminică urma să avem vreme rea, cu vânt și ploaie și chiar ninsoare la altitudini de peste 2000m așa că echipa de organizare a decis să schimbe traseul maratonului, ceea ce ne-a dat puțin peste cap deoarece anunțul a fost făcut undeva sâmbăta seară (Vlad Florin care era și el nu voia să mă creadă când l-am anunțat!)
Somnul a fost destul de scurt, startul fiind la ora 7:00 am fost nevoie să mă trezesc la ora 4:30 și să mănânc foarte repede. Vremea era total opusă ultimelor zile, ploua torențial și temperatura scăzuse sub 10 grade in Chamonix.  Evident au început să apară și emoțiile, mai ales când ne-am aliniat la start și am văzut cine era în jurul nostru. Primii 10 kilometri au fost un fel de plat, cu 200m diferență de nivel pozitivă. Primii 5km au mers foarte bine pentru mine, am alergat într-un ritm bun, dar la kilometrul 6 ceva s-a schimbat. Simțeam că stomacul meu nu este foarte bine, dar nu ar fi fost prima dată când aveam acest „feeling”, dar nu am avut niciodată probleme. De data această însă am avut, încercând să eructez (hai cu neologismele) pur și simplu tot ceea ce mâncasem a ieșit pe gură (îmi cer scuze celor cu stomacul mai slab). M-am speriat puțin nu pentru că am vomitat ci pentru că nu știam de ce și mai ales ce e de făcut. Am continuat să alerg, dar stomacul meu tot nu era bine, iar viteza mea de alergare era în scădere. Am trecut de kilometrul 10 și deși intenționam să iau un gel acolo, nu am reușit pentru că numai gândul de a lua gel îmi întorcea senzația de vomă. Am continuat doar cu un pahar de apă, iar la kilometrul 12 a urmat un nou stop, de data aceasta „în direcția opusă”, simțind nevoia să merg la „budă”. Trebuie să menționez și haiosul situației: poteca pe care trebuia să alerg cotea la stânga, iar poteca pe care m-am dus eu mergea înainte și părea varianta pe care trebuia să alergi așa că eu m-am oprit la budă, dar înainte să apuc să dau pantalonii jos (ghinion!), pe potecă a apărut o „celebră domnișoară” din Africa de Sud, membra a echipei Salomon căreia a trebuit să-i fac semne disperate că nu acolo este traseul! După acest episod parcă mi-am mai revenit și am turat puțin motoarele, ajungând la kilometrul 18 unde am reușit să iau primul gel, mai mult forțat. A urmat o urcare destul de grea pe care m-am comportat foarte bine, dar pe coborârea care a urmat am pierdut foarte mult timp (pur și simplu nu puteam să alerg corect la vale), a urmat apoi o traversare peste drumul asfaltat și o primă urcare de 200m diferență de nivel, pe care am recuperat destul de mult, dar apoi am pierdut tot acel timp pe singura coborâre tehnică. Evident, pe ultima urcare, spre 1900 metri am recuperat timpul pierdut pentru ca pe ultima coborâre să pierd mai mult decât am câștigat. Am terminat cu timpul de 4:32:10, deloc mulțumit, dar atât s-a putut în acea zi așa că singura direcție de urmat este înainte. Florin și Silviu au făcut curse foarte bune, iar în final echipa României a terminat pe poziția 30 în clasamentul pe națiuni, undeva la jumătatea clasamentului.



Per total Mont Blanc Marathon reprezintă o nouă bornă în cariera mea, un eveniment din care am învățat enorm și care mi-a deschis ochii în privința lipsurilor din pregătirea mea.
După cursă m-am relaxat în jacuzzi-ul de la cazare (v-am zis că am avut noroc cu cazarea, nu?), iar mați dimineață am plecat înapoi spre casă. Un drum lung, al naibii de obositor care m-a stors de ultima bucățică de energie, dar care a fost mai suportabil datorită companiei!


Și dacă tot e vorba de companie, mulțumesc  Saty pentru ajutor și pentru bucătăreala și pentru condus și mulțumesc Ionel și mai ales Gloria pentru pastele senzaționale!
Urmează o lună iulie fără competiții majore, cu odihnă multă și sper eu cât mai multe antrenamente la munte.

Credeați că am încheiat? NU!

Week-end-ul ce tocmai a trecut am trecut la executarea planului de mai sus așa că am petrecut doua zile foarte faine pe munte, adunând peste 60km și 5000m diferența de nivel hoinărind prin Bucegi alături de prieteni dragi.





La Mont Blanc Marathon, parte a echipamentului obligatoriu, a fost bidonul cu 500ml de lichid, telefonul, folia de supraviețuire și fluierul. Așa că am optat pentru borsetă și am folosit și testat pentru prima data borseta The North Face Enduro Belt 1 (parte a kitului de participare la Vertical Trail Race Bușteni), care a fost suficient de spațioasă să primească 5 geluri Carbosnack de la Nutrend, fluierul și telefonul și pe care am legat windstopper-ul. Nu mai alergasem de peste 1 an cu borseta la un concurs, dar aceasta s-a comportat foarte bine, fiind foarte stabilă, neavând probleme cu „bălăngănitul” sau cu slăbirea curelei care sa producă mișcare a borsetei.

Dacă tot suntem la capitolul review-uri, weekendul ce tocmai a trecut am mai realizat o premieră, utilizând pentru prima dată rucsacul The North Face Flrace Vest 14 care mi-a depășit așteptările. Eram obișnuit cu rucsacul Salomon cu care am alergat la cursele de ultra, dar Flrace Vest 14 sta perfect pe spate, nu jenează, este un rucsac foarte echilibrat care se așează foarte bine atât pe spate cât și pe partea din fată, având suficient spațiu pentru haine, geluri, mâncare, dar și pentru două bidoane care pot fi folosite pentru hidratare. Abia aștept o cursă lungă ca să îl pot folosi în regim de competiție.

Nu pot încheia fără să mulțumesc celor care mi-au fost aproape în ultima perioadă, celor care cred în mine și care îmi susțin ideile și nebuniile și care îmi dovedesc de fiecare dată că nu sunt singur pe „poteca” mea! De asemenea mulțumesc sponsorilor mei, care prin susținerea lor îmi permit să mă concentrez pe lucrurile importante, asigurându-mi cele necesare pentru concurs: CompresSport România, Nutrend, The North FaceRomânia.

Se anunță o vară incendiară „la câmpie” așa că sper să reușesc să mă ascund în munți cât mai repede!