Sep 8, 2012

Înapoi la orientare   A trecut destul de mult timp de când nu am mai postat pe blog însă asta nu însemnă că nu am fost activ atât pe plan sportiv cât și pe plan personal.
   La o săptămână după Cindrel În Alergare am avut o „cursă” deosebit de grea de la care nu puteam lipsi. Poate unii au mers la 2x2 în Făgăraș sau poate la Iorgovanu Night-Run însă eu am avut de onorat nunta unor prieteni deosebiți, Ionuț și (de acum) Andreea Zincă.

   
   Evenimentul în sine a fost superb, cu multă distracție si voie bună alături de persoane apropiate de sufletul meu. Foarte important de precizat este faptul că nunta și-a pus amprenta asupra mea din punct de vedere fizic, fiind efectiv dărâmat de oboseala după două nopți de petrecere. Din această cauză am decis să rămân în Alba Iulia la întoarcere pentru a mă odihni pentru Transylvania Open 2012 de la Cluj și mai apoi Campionatul Național la Iași. A fost o alegere înțeleaptă deoarece am avut mult de recuperat în privința somnului, în prima seară la Alba Iulia dormind aproape 16 ore!
   Au urmat câteva zile în care am făcut câteva antrenamente alături de Andra, Alina și Ana dar și cu Marius Anghel sau noua colegă de club, de import din Ucraina, Masha Boyko.
   Săptămâna a trecut rapid și deja vineri în jurul prânzului am decolat spre Cluj, urmând ca seara să alergăm prima probă, sprintul.

   Trebuie să recunosc faptul că am avut emoții în privința acestor zile de concurs deoarece nu mai pusesem mână pe o hartă de orientare din primăvară. Sprintul l-am început rapid și la postul 3 am avut deja prima eroare deoarece uitasem să mă uit pe harta. La postul 4 am greșit varianta însă nu am pierdut foarte mult. La postul 6 l-am prins pe Iuli Negoiță și pentru câteva secunde s-a rupt filmul, destul încât să greșesc decisiv la postul 7, aproape 3 minute.  De acolo nu am mai alergat foarte tare și am mai avut câteva ezitări. Etapa a fost câștigată de Ionuț Zincă.


   A doua zi a fost etapa de medie distanță, care după mult mult timp a fost și etapă de WRE, în România obiceiul fiind ca toate WRE-urile să fie în proba de lungă distanță. Încă de la primul post a fost evident că nu pot să citesc harta și că alerg „în lumea mea”. Greșelile au apărut încă de la primul post însă cea mai mare greșeală a zilei a fost faptul ca în loc să merg în postul 3 m-am oprit în postul 10 și am continuat spre 4, însă ceva nu se lega. A fost nevoie de minute bune să îmi dau seama de greșeala pe care am facut-o și să continui traseul corect. Am mai greșit de asemenea în postul 12 însă deja nu mai conta, fiind scos clar din calculele pentru primele poziții.    Ultima etapă la Transylvania Open 2012 a fost o lungă distanță mai scurtă, însă elementul nou adus acestei probe a fost faptul că a fost cu egalare de timp (pursuit). Am plecat destul de în spate datorită faptului că în primele două zile am mers slab. Am încercat să mă concentrez mai mult și dacă nu ar fi existat greșeala din postul 3 probabil aș fi putut spune ca a fost o cursă bună, în care nu am avut decât eventuale variante mai slabe. Nu am recuperat destul timp, terminând ziua și concursul la cumulat pe locul 5.


   De la Cluj am mers înapoi la Alba, de data asta avându-l „pe cap” și pe Copetchi. Miercuri de dimineață am plecat spre Iași, la Campionatul Național al României. Cum am ajuns am ieșit în grup la o alergare scurtă, de dezmorțire, pe care am repetato și joi dimineață.
   După-masă am luat startul la sprint. Am făcut tot posibilul să aplic lecțiile învățate la Cluj și în mare măsură mi-a ieșit, nefăcând greșeli însă am adunat puțin peste 1 minut din variante greșite. Concursul a fost bine organizat și într-o zona populată a Iașiului, fapt ce a creat ceva probleme datorită aglomerației. Etapa a fost câștigată lejer de Ionuț, care avea să câștige și la medie.


   La medie distanță am pornit bine și deja în postul 2 l-am prins pe Zozo cu 9 minute. Până în postul 9 am mers foarte bine, fiind conform split time-ului pe locul 4 în acel moment. Însă a fost nevoie doar de un singur moment de lipsă de concentrare ca totul să se ducă pe apa sâmbetei. Am greșit la cea mai scurtă variantă, spre 10. De acolo fiind nervos am greșit și în 11 și în 13. Per total o zi cu multe plusuri dar și destule minusuri.

   Înainte de ștafetă a trebuit să trecem și prin proba de lungă distanță. Cum Ionuț Zincă plecase la Becca di Nona, lupta pentru primul loc a rămas deschisă. Am plecat cu gândul să fac o cursă cât mai bună, fără să mă tem de distanță lungă și de căldură. Am greșit în postul 4 fără însă să mă descurajez. De asemenea am mai greșit în postul 11 (m-am oprit cu o potecă mai sus și am fost nevoit să pierd aproape 4 minute până să realizez greșeala) și în postul 27 unde am greșit din cauza oboselii. Încă de la intrarea în forking l-am văzut pe Suciu care plecase cu 6 minute în spate însă nu a reușit să mă prindă decât pe culoarul de finish. Am terminat ziua pe locul 5, foarte aproape de locul 4 (Csucs Klaus) și cu regretul că fără acele greșeli aș fi prins podiumul. Trebuie menționat că această etapă a fost WRE și că a fost câștigată de colegul meu Bogya Tamas.


   Anul acesta echipa pentru ștafeta s-a schimbat, în locul lui Țuncu fiind Marius pe schimbul 2. Speram să nu o mai dau în bară ca anul trecut la Targu-Jiu și am ascultat sfaturile venit din jur legate de modul cum ar trebui sa alerg primul schimb. Trebuie să recunosc că am avut emoții înainte de start însă am aplicat ceea ce mi se spusese schimbând pe locul 2, după Daniel Barkasz. Din păcate Marius nu a mers așa cum și-ar fi dorit și din păcate și anul acesta am terminat în afara medaliilor. Tamas a făcut o cursă bună însă avansul celor din fața a fost insurmontabil. Vom încerca să ne luăm revanșa la Campionatul pe Echipe de la Arad. Trebuie însă să recunosc că mi-a fost foarte dor de orientare.


  
 După Iași a urmat un lung drum spre casă și câteva zile de reacomodare cu „acasă” și cu Bucureștiul. Miercuri la prima oră am plecat spre Cheia împreuna cu Dan și Pașol, pentru a parcurge primii 60 kilometrii ai Ultra Maraton-ului Ciucaș Trail Running. A fost o zi grea, în care a fost nevoie de toate abilitățile noastre de orientare pentru a ne descurca, mai ales pe a 2-a parte din Munții Grohotiș, însă mă bucur că am decis să mergem la fața locului pentru că acum am exact în minte modul în care voi aborda cursa. Deși mă așteptam să fiu KO după această experiență, spre uimirea mea, joi mă simțeam foarte bine, fără febră musculară însă cu ceva oboseală „în oase”. Astăzi (sâmbătă) am decis ca nu pot să stau în casă și am mers la Crosul Societății Civile, în Parcul Herăstrău. Credeam că mă voi resimți mai tare însă spre surprinderea mea am alergat binișor terminând cursa de 6.5 km în 24:38. Deși în Herăstrău nu sunt foarte multe „dealuri” chiar și pe cele mai mici le-am simțit ca fiind foarte mari, fapt datorat oboselii.
   Este exact momentul potrivit să mă odihnesc și să mă încarc mental pentru Ciucaș dar și pentru următoarele concursuri: Cupa României la Orientare, Campionatul Național pe Echipe și Virgin Forest Ultra Trail – 130km în Munții Rodopi.