Apr 17, 2013

Semimaraton Brașov & Pregătire EcoMaraton

Iar a trecut timpul și eu am rămas în urmă cu poveștile (mulțumesc pentru răbdare cititorilor fideli care mă urechează de fiecare data când uit să postez).

A trecut mai mult de o săptămână de când am alergat Semimaratonul Intersport Brașov. Acolo a început sezonul de trail-running și anul trecut și la fel s-a întâmplat și în acest an. Singura diferență e că anul aceasta încheiasem deja conturile cu alergarea pe asfalt și eram 100% concentrat pe alergare montană. Am ajuns dimineață la Brașov și imediat am intrat în atmosfera de concurs. A fost o reală plăcere să mă întâlnesc cu o mulțime de cunoscuți.Având în cap experiența anului trecut am decis să plec puțin mai încet. Cu un an în urmă am plecat foarte tare pe prima parte de asfalt, iar când a început urcarea efectiv m-am sufocat. Startul a fost mult mai tare ca anul trecut dar am reușit să îmi temperez picioarele și m-am poziționat în preajma prietenilor Alin Tănase, Mihai Orleanu și a lui Nușu. După primul punct de alimentare grupul s-a spart, Alin a plecat ca din tun cu Mihai Baractaru, Mihai Orleanu a plecat în urmărirea lor iar Nușu a rămas ușor ușor în urmă. Am ajuns sus mult mai repede ca anul trecut și cu resurse suficiente pentru coborârea ce urma. Am fost plăcut surprins să văd ca organizatorii, pentru a evita zonele cu nămol și mocirlă, au deviat traseul prin pădure; au fost efectiv niște zone pe lângă drum în care m-am simțit ca la orientare. Am tras tare pe coborâre și aproape de Răcădău am trecut de Silviu Manea care m-a anunțat că în față este Mihai Orleanu. Am tras și mai tare la auzul „veștilor” și l-am prins pe Mihai după punctul de alimentare. M-am simțit excelent să alerg în prezența lui Mihai. Pe final am fost prinși de Nușu, iar când ești în compania acestor oameni te dai deoparte și îi lași să zburde. Exact asta am făcut, l-am lăsat pe Mihai să mă depășească tocmai pentru că vroiam sa îi văd pe „tineri” la lucru. Un finish superb al celor doi, cu bilete în primul rând pentru mine!

Am terminat pe locul 24 (total neimportant la acest moment al anului) cu timpul de 1:31:34, un timp cu peste 9 minute mai bun ca anul trecut. Când spun că locul este neimportant mă refer în primul rând la contextul în care s-a desfășurat cursa, cu mulți alergători de plat foarte valoroși la start, atrași de premiile consistente oferite de organizatori. Pentru mine acest concurs a reprezentat doar o verificare și un „redebut” în alergarea montană pe anul 2013.


La acest concurs, am avut ocazia să alerg pentru prima data oficial în noul echipament CompresSport, oferit de CompresSport România:

-          - Colanții de trail mi-au oferit exact compresia de care aveam nevoie, fără să simt în nici un moment, nici măcar pe coborârile abrupte și rapide sentimentul că mușchii mei nu sunt protejați de oboseala specifică. Un aspect care mie îmi place enorm, este partea superioară a colanților care este ca un „brâu” care ajunge până în apropierea buricului și care oferă protecție și suport atât în zona lombară dar și pe abdomenul inferior.

-          - Am primit de asemenea și un maiou de compresie. Experiența mea cu tricourile de compresie nu a fost una foarte plăcută. Pur și simplu mi se părea foarte ciudat modul în care stătea corpul meu într-un acest tip de tricou. Deși am unul în dulap, l-am purtat de maxim două ori pentru că nu suportam senzația de „încorsetare”. Maieul CompresSport mi-a depășit așteptările, oferindu-mi exact confortul de care aveam nevoie, fără a minimiza compresie în punctele cheie. Trebuie să recunosc că a devenit partea de echipament pe care aș purta-o și în somn!

-          - Jambierele nu le-am folosit la Brașov pentru că nu vroiam să repet experiența de anul trecut când am folosit jambiere noi și aveam o senzație de amorțeală în gambe. Le-am testat la antrenamente ce-i drept și încă mai este nevoie să mă obișnuiesc cu ele dar se pare că suntem pe drumul cel bun spre a deveni prieteni.

-          - De asemenea am primit un vizor (cozoroc) care este exact pe gustul meu pentru că absoarbe foarte bine transpirația și foarte important, este ROȘU!Ca alte accesorii pot enumera și suportul de număr care poate „căra” și geluri și manșete de transpirație (Sweat band 3D dots)Mulțumesc CompresSport România pentru ajutorul acordat în acest sezon competițional!
După cursă am mers pentru două zile la Bran (thanks Chris). Sâmbătă am făcut împreuna cu Daniel si Chris un antrenament de revenire pe dealurile Branului iar luni, doar cu Daniel, am făcut primele două bucle ale EcoMaratonului. 
Week-end-ul ce tocmai a trecut a fost petrecut tot la Moieciu. De data asta în compania „Constanța Team” (Cristi, Sabin, Dana, Ligia) dar și a lui Mihai Orleanu și a tuturor celor care calcă pragul Centrului de Ecologie Montană. A fost un week-end frumos, cu vreme perfectă pentru alergat (la limită am evitat în prima zi ploaia și grindina). Sâmbăta am alergat buclele 2 și 3, iar sâmbătă, alergați de Gigi Blajiu și ale sale „ghete galbene” bucla 1. Un week-end care m-a încărcat pozitiv pentru următoare perioada care se anunță cel puțin „agitată”.